Instrucțiuni de
MONTAJ

Sistem Complet de Horn

1.
Instalarea coșului de fum se va realiza prin montajul tuturor elementelor originale ale sistemului KaminInox. În execuție se vor respecta reglementările tehnice de specialitate în vigoare și instrucțiunile de montaj ale producătorului, puse la dispoziția beneficiarului, iar punerea în funcțiune și verificarea sistemului de coș fum KaminInox se va face de personal calificat/autorizat.

2.
Înainte de a efectua orice tip de instalație, asigurați-vă că denumirea produsului indicată pe etichetă este adecvată tipului de instalație care urmează să fie realizată.

3.
Înainte de a efectua orice lucrări de montaj sau întreținere, se recomandă decuplarea generatorului de căldură de la sursa de alimentare (consultați manualul echipamentului).

4.
Elementele trebuie instalate cu săgeata – aplicată pe eticheta fiecărei piese în parte – orientată în direcția fumului (partea „mamă” în sus).

5.
Asamblați elementele asigurându-vă că garniturile, acolo unde sunt prevăzute, rămân în locașul lor și nu se deteriorează în timpul asamblării. Pentru a evita deteriorarea garniturilor, nu folosiți lubrifianți destinați altor utilizări (ulei de motor, ulei pentru circuite hidraulice, ulei vegetal sau animal). Dacă este necesar, lubrifiați garniturile cu lubrifiant special – cod ACSCISP – pentru a facilita îmbinarea componentelor. 

6.
După montaj, strângeți întotdeauna colierul dintre partea „tată” și partea „mamă”.

7.
În secțiunile verticale montați un suport mural, așa cum este prevăzut în broșura de utilizare și întreținere și/sau în manualul tehnic al sistemului
KaminInox DP . În secțiunile sub-orizontale montați un colier mural la fiecare 1,5 m și/sau la orice schimbare de direcție.

8.
Când folosiți sistemul KaminInox DP pentru aparate cu condensare, în secțiunile sub-orizontale montați elementele drepte având grijă să țineți sudura pe partea superioară și să aplicați garnitura corespunzătoare.

9.
Distanțele minime ale fiecărui component față de materialele combustibile
trebuie să fie de minim 12 cm în suprafața ventilată.

10.
După montaj, efectuați verificările și testele de etanșeitate și eliberați „Declarația de conformitate” clientului conform legislației în vigoare și aplicați în apropierea sistemului montat „placa de identificare a coșului” completată corect.

11.
Orice modificare structurală a componentelor în timpul montajului duce la anularea Garanției și răspunderii Producătorului.

12.
Pentru informații tehnice suplimentare, consultați broșura de întreținere și/sau manualul tehnic al sistemului
KaminInox DP.

Întreținere

1.
Întreținerea sistemului de evacuarea a fumului se efectuează de personal calificat în conformitate cu legislația în vigoare.

2.
Întreținerea, periodicitatea și verificarea sistemului de evacuare a fumului se efectuează în conformitate cu legislația în vigoare și/sau reglementările locale.

3.
Pentru a menține caracteristicile tehnice și performanțele produselor neschimbate în timp, este necesar să se stabilească un plan de întreținere programată. Vă recomandăm să verificați și/sau să curățați sistemul
KaminInox DP  conform prevederilor reglementărilor în vigoare pentru echipamentele care funcționează pe combustibili solizi și cel puțin o dată pe an pentru aparatele care funcționează pe combustibili gazoși sau lichizi.

4.
Pentru sistemele care funcționează pe combustibili solizi și lichizi, sistemul KaminInox DP  se curăță în conformitate cu legislația în vigoare, cu ajutorul unor echipamente și instrumente adecvate, în conformitate cu dispozițiile privind siguranța și sănătatea lucrătorilor.

5.
Pentru curățarea pereților interiori ai sistemului
KaminInox DP, folosiți un burete sau un spălător din plastic moale. NU FOLOSIȚI PERII, BUREȚI SAU CÂRPE ABRAZIVE. Nu folosiți solvenți agresivi sau acizi.

6.
În caz de foc de funingine, restabiliți condițiile inițiale de alimentare (înlocuiți elementele deteriorate și curățați toate elementele rămase în uz). Î
n caz de foc de gudron pe cosul de fum instalat, se pierde garanția.

7.
În cazul în care a fost instalat un sistem de colectare a condensului, verificați dacă acesta a fost eliminat în mod corespunzător și – după caz – curățați sau înlocuiți piesele afectate.

8.
La fiecare întreținere programată, pentru a menține un standard ridicat de siguranță, vă recomandăm să verificați integritatea garniturilor de etanșare ori de câte ori demontați elemente ale sistemului
KaminInox DPD, înlocuind – dacă este necesar – garniturile cu piese de schimb originale.

Depozitare

1.
Toate componentele sistemului
KaminInox DP pleacă din fabrică ambalate cu etichete corespunzătoare după tipul de produs.

2.
Depozitați elementele și/sau accesoriile în locuri adecvate, ferite de eventuale șocuri și în condiții de protecție generală împotriva tuturor agenților care le-ar putea deteriora. Societatea SC AB LAEL SRL nu este răspunzătoare pentru daunele cauzate de neglijență, depozitare și utilizare necorespunzătoare.

1

Se pregateste fundatia hornului / placa de baza avand in vedere sa fie perfect dreapta si echilibrata. Recomandam folosirea unui element de horn, umplut cu mortar, lasat o zi sa se intareasca cimentul. Peste aceasta baza se aplica un strat de adeziv.​

Fig. 1. Fundatia hornului

2

Se pregateste prima manta. Pentru montarea grilei de ventilatie in partea inferioara, se decupeaza mantaua in partea inferioara, decupaj de 14 x 21 cm (inaltime x latime)

Fig. 2. Decupare manta

3

Peste stratul de adeziv aplicat anterior, se aseaza baza de picurare/preluare condens in pozitie centrala, perfect dreapta, avand in vedere ca distanta intre baza de condens si manta sa fie egala pe toate laturile.

Fig. 3. Baza preluare condens

4

Se aseaza mantaua decupată pe stratul adeziv aplicat anterior, în poziție verticală.

 

Fig. 4. Așezare manta

5

Se decupeaza vata in partea superioara conform dimensiunilor racordului de vizitare, pentru a nu acoperi partea frontala. Se introduce vata in manta.

6

Pe manta, aplica adezivul, evitand marginile interioare si canalele de ventilare a mantalei, si avand grija sa nu ajunga adeziv intre manta si vata.

Fig. 5. Aplicare adeziv

7

Se decupeaza urmatoarea manta pentru racordul usitei de vizitare/curatare horn. Se va decupa pe toata inaltimea elementului, si latime de 21 cm .

Fig. 2. Decupare manta

8

Se pregateste lipirea tuburilor de samota. Se pot folosi 2 variante: Silicon pentru temperaturi inalte sau Chit refractar. in cazul folosirii chitului refractar, acesta trebuie preparat conform instructiunilor de pe ambalaj. Atentie: chitul poate fi folosit intr-o perioada de maxim 45 minute, la o temperatura de peste  +5ºC. Amestecul trebuie facut corespunzator, orice adaos de apa sau chit ulterior amestecului initial este interzis.

9

Fig. 6. Ambele capete ale  elementului de samota racord usita de vizitare, vor fi sterse cu un burete umed sau pensula. Fig. 7. Apoi se aplica chitul cu un spaclu sau siliconul pe buza de imbinare din partea inferioara a tubului (Partea cu buza interioara).

Fig. 6. Curățare buza

Fig. 7. Aplicare silicon

10

Se introduce cu grija racordul in manta, avand grija ca tubul sa fie orientat cu buza exterioara in sus. Se va verifica cu nivela asezarea perfect verticala. Se indeparteaza chitul in exces din interiorul tubului cu un burete umed.

Fig. 8. Verificare cu nivela

11

Elementul de manta decupat, se va aseza peste adezivul aplicat, perfect vertical  (se va verifica cu nivela).

Fig. 9. Asezare manta

12

Urmatoarea manta, va trebui sa fie decupata in partea inferioara 21 cm latime si inaltimea necesara pentru ca golul sa fie cu 2 cm mai mare decat racordul de vizitare. Se monteaza mantaua.

Fig. 11. Manta decupata

13

Se decupeaza vata in partea inferioara conform dimensiunilor racordului de vizitare, pentru a nu acoperi partea frontala. Se introduce vata in manta.

14

Se vor repeta pasii de mai sus pana la atingerea inaltimii de racordare dorite conform instructiunilor prezentate mai sus, avand in vedere respectarea ordinii de montaj ”Manta – Vata – Tub de samota – Manta – Vata”. Dupa fiecare imbinare a tubului de samota sau manta, se va curata chitul, adezivul sau siliconul in exces, la nivelul imbinarilor. Se va verifica verticalitatea cu nivela.

Fig. 12. Continuare horn

15

Se monteaza racordul de fum tub de samota in mantaua decupata pe toata inaltimea.

Fig. 13. Montare racord

16

Pentru urmatoarea manta, se va masura cat trebuie decupat. Trebuie avut in vedere ca intre racordul de fum si manta sa avem un spatiu de 1 cm in laterale si 4 cm deasupra si dedesubt.

Fig. 14 Manta decupata

17

Montarea racordului de fum la 45 grade sau 90 grade se va face similar montarii racordului usitei de vizitare. Se continua montajul cosului de fum, conform pasilor de mai sus.

18

Este strict interzisa intreruperea cosului de fum la treceri prin plansee, pentru a trece doar cu tub, sau tub si vata. Sistemul trebuie sa fie complet de jos pana sus, faraintreruperi

19

Este strict interzisa intreruperea cosului de fum la treceri prin plansee, pentru a trece doar cu tub, sau tub si vata. Sistemul trebuie sa fie complet de jos pana sus, faraintreruperi

20

Se va asigura integritatea structurala a hornului.

21

În cazul cladirilor cu mai multe nivele, este recomandata instalarea unei usite de vizitare la cel putin la 2 nivele.

22

Se monteaza ultimul element de manta

23

Dupa caz, pe ultimul element de manta se poate monta o grila de ventilatie, in partea superioara a elementului decupandu-se golul necesar grilei de ventilatie.

24

Se continua montajul cu elementele decorative, vata si tuburile de samota.
Nota: ultimul nu se mai izoleaza.

Fig. 17. Elementi decorativi

25

Se taie ultimul tub de samota in asa fel incat sa fie la acelasi nivel cu ultimul element decorativ

26

Se aseaza gulerul de acoperire horn in pozitie centrala si perfect orizontala, folosind adezivul pentru mantale

Fig. 18 Guler + Palarie

27

Se aseaza palaria de horn peste gulerul de horn urmarind ghidajele dedicate, folosind acelasi adeziv ca mai sus.

Fig. 18 Guler + Palarie

28

Se monteaza grilajul de ventilatie in golul dedicat din manta.

Fig. 19. Grilaj ventilatie

29

Se monteaza usita de curatare, folosind dibluri pentru beton, si adeziv.

30

Se finalizeaza sistemul complet de horn, si se da in lucru.

Fig. 20. Finalizare horn

1

Pentru montarea mantalelor se recomanda folosirea adezivului pentru horn inclus in pachet sau  mortar de zidarie de clasa M2,5 sau M5 conform EN 998-2.

2

Tuburile de samota  trebuie curatate si umezite cu burete inainte de montaj. Se va folosi kit refractar sau silicon pentru temperaturi inalte. Dupa montarea fiecarui tub de samota, se sterge excesul de kit/silicon din interiorul tubului cu un burete umed.

3

Scurgerea condensului trebuie conectata la sistemul de scurgere menajera in cazul aparatelor cu temperaturi ale gazelor de ardere mai mici de 800C. in cazul in care temperatura gazelor de ardere este mai mare de 800C (centrala pe lemne cu tiraj fortat, semineu pe lemne), scurgerea poate sa nu fie legata.

4

Vata minerala bazaltica va fi montata cu imbinarile orientate spre centrul mantalei.
Este interzisa  montarea vatei cu imbinarile spre colturile de aerisire ale mantalei.

5

Partea sistemul de horn situata deasupra acoperisului sau la exterior trebuie protejat deasupra acoperisului impotriva intemperiilor, placat cu tabla, tencuiala sau zidarie. Capul cosului de fum trebuie acoperit pe durata lucrarilor de constructie pentru a evita infiltrarea apei de ploaie.

6

Montatorul / beneficiarul este direct responsabil de asigurarea statica a sistemului de horn.

7

Între orice componente inflamabile din apropierea sistemului de horn, trebuie sa fie lasata o distanta la minim 5 cm fata de sistemul de horn, si un strat de vata bazaltica.

8

Se masoara inaltimea necesara pentru racordul de fum. In functie de aceasta inaltime se va ajusta tubul de samota incepand cu primul element de samota montat peste baza de picurare. Se poate interveni doar asupra partii inferioare a tubului.